BEHANDLINGSTIPS
FOR SENGEVÆTING
VI VET HVOR VANSKELIG SENGEVÆTING KAN VÆRE FOR HELE FAMILIEN, SÅ HER ER VÅRE TIPS!
Problemene som sengevæting fører med seg, er mange: barn som unngår overnattinger, leirer og andre sosiale aktiviteter, voksne som vasker laken og tepper hver dag og bekymrer seg for fremtiden.
DU ER IKKE ALENE!
Vi har laget en liten guide med noen behandlingstips og triks som kan hjelpe deg eller barnet ditt til å føle deg bedre. Ikke nøl med å kontakte oss hvis du har andre spørsmål.
Først og fremst – søk hjelp hos helsepersonell for å få en nøyaktig diagnose. Noen ganger kan sengevæting skyldes andre faktorer som må tas hånd om først.

Tålmodighet er nøkkelen! For å få raskere og mer langvarig effekt krever behandlingen tålmodighet og motivasjon. Hvis du nettopp har begynt å bruke Pjama, bør du fokusere på det endelige målet – en tørr seng uten hjelp. Hvis målet virker for langt unna, kan du prøve å sette deg mindre mål underveis.
Og husk alltid at du kan klare dette!
Hvis du er forelder eller foresatt til et barn som gjennomgår Pjama-behandling, må du også holde motivasjonen oppe. Gi barnet ditt oppmuntrende ord og komplimenter. Hvis du er motivert, vil barnet ditt også være det!
TING DU BØR TENKE PÅ NÅR DU BEHANDLER MED EN TISSEALARM

FØR BEHANDLINGEN BEGYNNER:
- Sett opp og plasser alarmenheten i nærheten av barnets seng.
- Ikke glem å tisse før leggetid.
- Fest sensoren til behandlingsplagget eller fest Connect-sensoren før du legger deg.
- Foreldrene bør sove i nærheten av barnet (i samme rom eller i et nærliggende rom) de første ukene, slik at barnet raskt kan få hjelp når alarmen utløses.

UNDER BEHANDLINGEN:
- Når alarmbehandlingen er påbegynt, må alarmen være på hver natt.
- Hvis alarmen går, skal barnet våkne, slutte å tisse, slå av alarmen og gå på toalettet for å tisse ferdig.
- Hvis barnet ikke våkner når alarmen aktiveres, må foreldrene vekke barnet slik at det selv kan slå av alarmen.
- Alarmen trenger bare å aktiveres én gang per natt. La barnet sove uforstyrret etterpå.
- Husk å fjerne sensoren fra behandlingsplagget etter at alarmen er dempet for å forhindre reaktivering.

APP-LOGGING UNDER BEHANDLINGEN:
- Viktig! Loggfør når barnet legger seg i appen.
- Enten det var en tørr, våt eller veldig våt natt.
- Våknet barnet av seg selv, eller fikk det hjelp av en forelder til å våkne?
- Hvis alarmen ikke logges automatisk i DryGuardians-appen, kan den fylles inn senere.

OM BEHANDLINGEN:
- De første ukene er vanligvis de vanskeligste.
- Effekten viser seg vanligvis ikke umiddelbart, så vær tålmodig. Over tid vil du kanskje merke mindre urin og flere tørre netter.
- Hvis Pjama Treatment Pants og Shorts ikke er tilgjengelige i din størrelse, kan du bruke Pjama Bedwetting Pants eller Shorts over behandlingsundertøyet for å holde sengen tørr.
- Hvis du ønsker å bruke alarmen lenger, er det greit, men det er ikke gunstig fra et behandlingsperspektiv å bruke den i mer enn 12 uker. Det er bedre å ta en pause.
- Hvis behandlingen ikke virker, kan den prøves igjen senere.
- Barnet kan begynne å tisse i sengen igjen selv om det har blitt tørt med alarmen. I slike tilfeller er det lurt å prøve alarmen igjen, det hjelper som regel.
GENERELLE RÅD

ENDRE TOALETTVANER
Lag en tidsplan for toalettbesøk: Få barnet til å sitte på toalettet fem ganger om dagen, inkludert rett før leggetid, selv om det ikke føler behov for å gå på do. Bruk DryGuardians-appens daglige alarm eller Pjamas vibrerende armbåndsur for påminnelser.

LA BARNET DRIKKE DET DET VIL
Svensk forskning har vist at det er mindre viktig hva og hvordan man drikker under sengevætingsbehandlingen. Derfor anbefaler vi å la barnet drikke når det vil.

BRUK PJAMA-SENGEVÆTINGSALARM MED DRYGUARDIANS-APPEN
80 % av barna som bruker sengevætingsalarm, slutter å tisse i løpet av tre måneder. Ingen medisinering er nødvendig. For å lykkes med alarmterapi er det viktig å forstå at det er en læringsprosess. Uten tålmodighet kan frustrasjon føre til at man gir opp. Prøv å ikke gi opp.
Først må foreldrene våkne opp med alarmen og vekke barnet. Gå på toalettet og prøv å urinere i noen minutter. Velg 3-4 måneder når en enkel hjemmerutine kan opprettes for barnet. Når behandlingen er påbegynt, bør alarmen brukes hver natt. Hvis barnet sover borte fra hjemmet, kan du bruke en mobiltelefon med kun vibrasjon for mer diskret tilbakemelding.

INVOLVER BARNET DITT I PLANLEGGINGEN
Det er viktig at alle vet hva som skal gjøres. Følg med på fremgangen med en kalender, som er tilgjengelig i DryGuardians-appen. Straff aldri barnet ditt for å tisse i sengen, da straff virker mot sin hensikt.
HVA DU IKKE MÅ GJØRE
PLANLAGT NATTLIG OPPVÅKNING
Dette kan være nyttig på kort sikt, men det er vanskelig å opprettholde over tid og hjelper ikke alltid.
TRENING AV BEKKENBUNNSMUSKULATUREN
Barn som bevisst holder tilbake urinen i løpet av dagen, kan utvikle problemer med vannlating, tissing på dagtid og til og med urinveisinfeksjoner (UVI).