HVA ER
SENGEVÆTING?

SENGEVÆTING HOS BARN – HVA ER ÅRSAKEN?

Arv

Ja, sengevæting kan være arvelig. 50 %* av barn som lider av sengevæting, har en forelder som også slet med sengevæting som barn. Hvis begge foreldre led av sengevæting som barn, er der 75 % sjanse for at barnet vil lide av det samme problemet.
Et barn fra en familie uten noen historie med sengevæting har kun 15 % sjanse for å utvikle dette problemet.
Sengevæting er vanligere blant gutter enn jenter*.

SEN UTVIKLING AV HJERNE-BLÆRE-KONTROLL

Har du hørt noen si at barnet deres sover dypt? Det kan faktisk stemme i mange tilfeller. Dyp søvn påvirker måten blæren kommuniserer med hjernen på. Så istedenfor å våkne, slapper bekkenbunnmusklene til barnet av, og blæren tømmes når barnet sover. Denne hjerne-blære-kontrollen vil utvikles over tid, eller akselerere med behandling.

Liten blærekapasitet

Enkelte barn har en blære som kun kan holde en liten mengde med urin. Denne tilstanden gjør at barnet later vannet i sengen under søvn.

For høy produksjon av urin når man sover

Enkelte barn har en nyre som produserer for mye urin om natten. Dette styres vanligvis av at hjernen produserer et hormon som kalles antidiuretisk hormon (ADH), son senker tempoet i urinproduksjonen. Dersom hjernen ikke produserer nok av dette hormonet, eller hvis nyren slutter å respondere på det, vil barnet enten våkne opp for å måtte gå på do eller væte sengen. Koffeinholdige og kullsyreholdige drikker kan også få nyrene til å produsere mer urin.

Søvnforstyrrelse

Søvngjengeri eller obstruktiv søvnapné kan få hjertet til å produsere atrial natriuretisk peptid (ANP). Dette stoffet får nyrene til å produsere mer urin om natten.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forårsake trykk mot blæren. Dette trykket virker inn på hvor mye urin blæren kan holde og kan forårsake vannlating.

* www.urologyhealth.org

Å leve med sengevæting

Sengevæting kan være ekstremt stressende for en familie. Flere ting kan gjøre det lettere å leve med problemet. Vi har skrevet ned noen av dem for deg.

 • Sengevæting er ikke barnets feil, så ikke straff eller ert barnet for det.
 • Unngå mat med et høyt innhold av sukker og drikkevarer med kullsyre og koffein.
 • Drikking bør stort sett foregå om dagen. Bare gi barnet små slurker med vann om kvelden.
 • Få barnet til å bruke Pjama når det sover, både hjemme og borte.
 • Bruk DryGuardians -appen for å føre en kalender og for å skrive ned utviklingen. Dette vil være til hjelp når man oppsøker lege.
 • Snakk om det! Vi vet at det finnes mange barn som lider av sengevæting, men det er få som snakker om det. Utveksle tips og triks med dine kjære, og la barnet vite at dette er normalt.
 • Snakk aldri om sengevæting som noe skamfullt. Barnet får nok av det fra andre kanaler.
 • Ikke gi opp. Få hjelp og glem aldri at du er nok.

Sengevæting hos voksne – HVA ER ÅRSAKEN?

Selv om sengevæting for det meste forbindes med barn, påvirker det også voksne. Det er beregnet at inntil 5 millioner voksne bare i USA lider av enurese*.
Det finnes flere grunner til at voksne har eller utvikler ufrivillig vannlating. Sengevæting hos voksne kan skyldes underliggende tilstander som krever medisinsk behandling, eller det kan skyldes midlertidige årsaker som urinveisinfeksjon eller stress. Her er en kort liste over de vanligste underliggende årsakene:

Arv

Akkurat som sengevæting hos barn kan skyldes gener, kan også nattlig enurese hos voksne være arvelig.

Urinveisinfeksjon

Noen ganger kan en infeksjon i urinveiene forårsake sengevæting siden det fører til hyppig behov for vannlating. Urinveisinfeksjoner er vanligvis ikke så alvorlige, og de kan behandles med en antibiotikakur.

Bivirkning fra medisin

Hvis du tar medisiner for hjertet, for din psykiske helse eller blodtrykket, kan dette føre til endringer i hvordan blæren fungerer. Medisinene kan redusere din kontroll over blæren, noe som fører til at du væter sengen.

Stress og/eller angst

Ditt mentale velvære kan virke inn på sengevæting. Dersom sengevæting ikke behandles, kan det fortsette til stresset eller angsten avtar.

Drikke

Drikke som inneholder koffein og/eller kullsyre (som brus, mineralvann), kan irritere blæren.

Andre underliggende medisinske tilstander

Andre årsaker til sengevæting kan være blærens anatomi. Hvis blæren din er mindre enn normalt, kan den ikke holde like mye urin om natten som den burde. Du kan også lide av en overaktiv blære, noe som kan føre til at du later vannet i sengen om natten.

Hvis du som voksen lider av sengevæting, er det viktig å oppsøke lege for å utelukke andre mulige underliggende medisinske tilstander.
Det er viktig å vite at nattlig vannlating i seg selv ikke trenger å ha alvorlige følger for din fysiske helse, men dersom det ikke behandles, kan det påvirke livskvaliteten og selvtilliten.

* National Association for Continence

Behandling av sengevæting hos voksne

Sengevæting kan være ekstremt stressende og ha negativ innvirkning på selvtilliten. Flere ting kan gjøre det lettere å leve med problemet. Vi har skrevet ned noen av dem for deg.

 • Medisinering: Det finnes medisiner som kan kontrollere nattlig vannlating. Men merk deg at disse medisinene ikke er ment for behandling av sengevæting.
 • Sengevætingsalarmer: Disse alarmene er utformet for å hjelpe deg med å våkne opp når et uhell har funnet sted. Alarmen hjelper deg å lære kroppen til å holde på urinen til du våkner og kan gå på do. Pjama tilbyr en flott løsning for sengevætingsalarm som både er effektiv og diskré.
 • Terapi: For enkelte voksne er terapi en god løsning. Hvis du mistenker at stress og/eller angst er den viktigste underliggende årsaken til sengevætingen, kan terapi være nyttig.
 • Drikke: Du burde ideelt sett drikke 6–8 glass med væske per dag. Det er best å drikke så mye som mulig av dette om dagen og drikke mindre om kvelden. Velg drikke som ikke inneholder koffein eller kullsyre for å minske belastningen på blæren.
0
Handlekurven din