La oss snakke om det!

VI MÅ SLUTTE Å FØLE SKAM

VI TRENGER BEDRE PRODUKTER ENN BLEIER OG LAKENER.

Sengevæting er nokså vanlig, men fortsetter å være belagt med tabu, noe som gjør det flaut å innrømme det eller snakke om det. I enkelte land finnes det til og med en myte om at sengevæting er et tegn på psykopati. Det er lett å forstå at man ikke ønsker å snakke åpent om det. Likevel bør du vite at inntil 20 % av alle 5-åringer lider av dette, og 5 % av 10-åringer fremdeles vil slite med det*. Dette er riktig nok ikke bare et problem for barn. Det er anslått at 1 % av alle voksne også sliter med sengevæting*.

Så mens sengevæting fortsetter å bli oversett og hysjet ned, kan man kanskje fjerne skammen rundt dette emnet ved å snakke åpent om det.

ÅRSAKER OG KONSEKVENSER

Det finnes flere faktorer som kan forårsake sengevæting, også kjent som enurese. Til forskjell fra hva mange tror, er ikke årsakene psykiske, men konsekvensene kan være mange på et emosjonelt plan: lav selvtillit, stress, angst og psykisk traume.

NOEN AV DE VANLIGSTE ÅRSAKENE TIL SENGEVÆTING ER:

  • Umoden blære
  • En mangel på antidiuretisk hormon, et hormon som reduserer tempoet i urinproduksjonen om natten
  • Forstoppelse
  • Høy urinproduksjon
  • Søvnproblemer (søvnapné kombinert med dyp søvn)

Selv om disse er de vanligste årsakene, er det alltid en god idé å oppsøke lege for å kunne utelukke andre medisinske tilstander..

FAKTA:

  • Dobbelt så mange gutter som jenter er sengevætere
  • Det kan være arvelig
  • De fleste barn vokser av seg problemet

Til stor bekymring for både barnet og foreldrene er erting og mobbing. Dette, i tillegg til angst og skam, kan ha en stor innvirkning på barnet sosiale liv og lykke.

Barnet unngår ofte overnattingsbesøk og turer sammen med andre barn, eller til og med voksne, av frykt for at andre skal finne ut. Dette fører til at barnet føler seg isolert og ekskludert.

LA OSS SNAKKE OM DET!

Det å snakke om sengevæting er forbundet med tabu, og det ønsker vi å gjøre noe med. Sengevæting er et vanlig problem som påvirker både barn og voksne, med det er fremdeles noe vi ikke snakker så mye om.

Ved å snakke om det kan vi fjerne noe av stigmaet og hjelpe andre til å føle seg mindre sårbare og alene. Det burde være allmenn kunnskap at sengevæting ikke er noe man selv kan styre og at det ikke er noe man bør være flau over

Det er viktig at foreldre, og andre voksne, sørger for at barnet vet at han eller hun ikke har noe å skamme seg over. Det er ikke barnets feil. Det er grunnen til at vi ønsker å skape bevissthet om dette emnet og gjøre at vi som samfunn ikke er redd for å snakke om det.

Vi i Pjama har mange års erfaring når det gjelder emnet sengevæting. Grunnen til at vi skapte Pjama var å hjelpe barn og voksne til å kunne delta i aktiviteter uten bekymringer. Dette er noe vi brenner for; å kunne hjelpe dem som lider av sengevæting i tillegg til familien deres.

* Ifølge The National Sleep Foundation og Children’s Hospital of Boston.

0
Handlekurven din